,,De raad van commissarissen wilde mij voordragen, maar na een politieke blokkade werd het iemand anders”, zei Hoogduin over de zoektocht naar een nieuwe DNB-president eerder dit jaar. ,,De politieke interventie schaadt de onafhankelijke positie van de bank.”

Hoogduin werd alom gezien als de meest logische opvolger van Nout Wellink, die eind juni afscheid nam als president van de centrale bank. De 55-jarige econoom kondigde zijn vertrek bij DNB aan toen begin mei werd bekendgemaakt dat niet hij, maar de relatief onbekende Klaas Knot de hoogste baas van DNB zou worden. ,,Ik stelde mij voor hoe het zou gaan in Frankfurt bij vergaderingen van de Europese Centrale Bank. Klaas aan tafel, ik erachter. Ik zou dat niet kunnen”, zei Hoogduin over dat besluit.

Nieuwkomers

Ook de andere dit jaar doorgevoerde benoemingen in de directie van DNB overtuigen Hoogduin niet. ,,De vierhoofdige directie bestaat uit drie nieuwkomers. Het is een onervaren ploeg die elkaar niet of nauwelijks kende en het woelige water op moet zonder dat je het over de koers hebt gehad. Dat had Den Haag zo niet moeten doen.”

Hoogduin speelde in zijn laatste periode bij DNB een belangrijke rol in de vertegenwoordiging van Nederland bij de ECB. De kritiek dat die instelling zich te actief opstelt in de schuldencrisis, door obligaties van probleemlanden op te kopen, deelt hij niet. ,,De politiek heeft de instrumenten niet. Dan kun je je heel principieel opstellen, maar de stabiliteit van het systeem als geheel staat op het spel. De ECB houdt het schip drijvende.”

Om de schuldencrisis op te lossen moet het noodfonds EFSF worden verdubbeld en in staat worden gesteld om obligaties over te nemen van de ECB, stelde Hoogduin verder. ,,Daarmee maak je duidelijk dat je door wilt gaan met de euro.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl